Home
Poljoprivreda

BASF Agro Patrola

U još jednoj epizodi Agro Patrole, donosimo vam poslednje informacije o razvoju useva soje, direktno sa terena.

S obzirom na duži period razvoja soje usled hladnijeg vremena, zajedno sa biljkom počeli su da se razvijaju i korovi. Na parcelama su već prisutni korovi poput ambrozije, abutilona, čička i mnogi drugi. Oni se trenutno nalaze u fazi razvoja od kotiledona do prvog para pravih listova i u ovom periodu korovi su najosetljiviji na herbicid.

Upravo sada je pravi trenutak da iskoristite rešenje bez kog se ne može i koje će preduprediti razvoj korova u usevima soje - herbicid Basagran®. Ovaj herbicid je osnova rešenja protiv pojave rezistentnih korova u soji, kao što su štir i ambrozija. Basagran® deluje na još mnoge širokolisne korove i kao selektivni herbicid on je izuzetno efikasan, ali pre svega bezbedan po soju.

Osim delovanja protiv jednogodišnjih korova, Basagran® može da spreči razvoj višegodišnjih korova, kakva je palamida. Originalan, proveren i isplativ, ovo je herbicid koji će vam osigurati uspešnu žetvu.

Pratite naše kanale na društvenim mrežama do naredne epizode u kojoj ćemo sa vama podeliti nove savete za siguran i visok prinos.

U novoj epizodi BASF Agro Patrole, direktno sa terena, analiziramo u kakvom se stanju nalazi usev pšenice.

Pšenica ulazi u fazu vlatanja i možemo reći da je ovo momenat formiranja potencijala za prinos. Upravo sada se formira klas i broj zrna na klasu, kao i broj klasova po jedinici površine. U ovom momentu važno je da ne dozvolimo da nešto poput bolesti ili korova ometa optimalan razvoj pšenice - jer svaki neželjen signal koji primi biljka poput bolesti ograničava i naš prinos.

Dakle ovo je idealno vreme za primenu fungicida Priaxor® koji će biti prva linija odbrane od svih patogena koji se nalaze u njivi. Slobodno možemo da kažemo da je Priaxor® idealno rešenje za septoriju, pepelnicu, rđu ili u ječmu mrežastu pegavost, sočivastu pegavost i ramulariju.

Priaxor® ima jedinstvenu karakteristiku nesvakidašnje pokretljivosti u samoj biljci što omogućava zaštitu u dužem vremenskom periodu. Priaxor® i pored svog snažnog fungicidnog delovanja, ima žnačajan uticaj i na same fiziološke procese u biljci. Biljke tretirane fungicidom Priaxor® su snažnije, zelenije, bolje usvajaju hranljive materije iz zemljišta i lakše podnose sušu.

Pratite nas i u sledećoj epizodi i uz naše savete osigurajte siguran i visok prinos.

Pitanja koja su proizvođaci postavljali tiču se,najvećim delom, stanja useva i pojave širokog spektra širokolisnog korova na parcelama. Danas se nalazimo u Južnom Banatu, obići ćemo jednu parcelu gde je prisutna navedena problematika i u prvoj epizodi ovogodišnje Agro Patrole govorićemo o trenutnom stanju useva pšenice kao i ključnim savetma i praktičnim rešenjima za aktuelne izazove.

Rezultat primenjenih agrotehničkih mera je pšenica koja je u dobroj kondiciji sa dobrim sklopom. Ono što nam predstoji u narednom periodu su mere nege useva , odnosno zaštita pšenice od konkurentnih korova, bolesti i štetoćina. Dakle sledi važan momenat u proizvodnji pšenice - a to je da zaštitimo naša dosadašnja ulaganja na adekvatan nacin.

Pšenica izgleda dobro, u fazi bokorenja je, prisutna su manja oštećenja od mraza i hladnoće, ali u daleko manjoj meri nego što je to bio slučaj prošle godine. Takođe, primećuje se pojava ranih prolećnih korova - gorušice, misjakinje, palamide, galiuma...

Potreban nam je proizvod koji može da reši trenutni prooblem na njivi kao i navedene korove, a sa druge strane potreban nam je herbicid koji je nežan prema gajenom usevu.

Ono što može da odgovori svim ovim izazovima je herbicid Biathlon®. Ovaj herbicid suzbija širok spektar širokolisnih korova - suzbija korove koje drugi ne mogu, a izuzetno je selektivan prema gajenom usevu. Cilj je da zaštitimo sva dosadašnja ulaganja u pšenici i trebalo bi da nastavimo proizvodnju u najboljem mogućem pravcu - stoga potrebna su nam dokazana i proverena rešenja u zaštiti pšenice od korova.

Bolesti u rano proleće koje su najzačajnije kod nas su septorija, rđe, i pepelnica, a idealni partner herbicidu Biathlon® u prvom tretmanu jeste već dokazano rešenje - fungicid Priaxor®.

Radi se o preparatu koji je iz grupe SDH inhibitora, zadobio najveće poverenje od strane farmera. Priaxor® jedini na tržištu štiti i trenutne listove ali i novoizrasle delove pšenice. Ima širok špektar kada se radi o suzbijanju boelsti, specifičnost je i da obe aktivne materije imaju pozitivan efekat na fiziologiju biljke, jačaju njen imunitet te kao rezultat imamo zaštićenu biljku od bolesti kada je to njoj najpotrebnije.

Biathlon® - herbicid najnovije generacije, komaptibilan je sa fungicidima, regulatorima rasta, insekticidima i izuzetno je efikasan.

Nastavite da nas pratite i u narednim epizodama i budite u toku sa savetima u borbi protiv korova i bolesti

U ovoj Agro Patroli posetili smo Vršačko vinogorje kako bismo istražili kakvo je trenutno stanje sa bolestima vinove loze.

Plamenjača i pepelnica su dve najvažnije bolesti vinove loze.

Za pojavu plamenjače neophodne su padavine da bi došlo do zaraze. Nešto drugačije je kod pepelnice — padavine nisu neophodne, dovoljno je da relativna vlažnost vazduha bude visoka, a idealno je ako su temperature umerene, između 18 i 25 °C.

Period od cvetanja do formiranja bobica veličine graška smatra se najosetljivijim periodom za zaštitu vinove loze od pepelnice. Štete koje kasnije nastanu, kada su bobice veličine zrna graška, praktično su nepopravljive.

U ovom periodu treba koristiti kvalitetne fungicide koji mogu da spreče zarazu. Fungicid Sercadis® je upravo takav — nov fungicid iz nove hemijske grupe. Sercadis® fungicid je izuzetno snažan protiv pepelnice sa odličnim dodatnim delovanjem na crnu trulež koja poslednjih godina pravi sve veće probleme.

U pitanju je pouzdan fungicid koji se teško spira padavinama i koji je veoma pokretljiv.

Sercadis® je odličan u zaštiti novog porasta. Kada dospe na list, vezuje se za voštani sloj kutikule, a pod uticajem rose širi se ka obodu lista. Na taj način, kako list raste, fungicid Sercadis® pruža potpuno zaštitu. To je upravo osnova njegovog dugotrajnog delovanja.

Sercadis® fungicid je odličan u zaštiti lista, ali i jedno dobar u zaštiti bobica. Koristi se u dozi od 150 ml/ha.

Kako bismo sprečili pojavu rezistencije, neophodno je Sercadis® smenjivati drugim mehanizmima delovanja. Idelan partner za fungicid Sercadis® je naš fungicid Vivando®. Sercadis®-Vivando® je osnova našeg koncepta zaštite vinove loze od pepelnice.

Zaštita vinove loze je kao slagalica, a sigurni smo da će fungicid Sercadis® ubrzo postati nezamenljiv deo ove slagalice.

Dobili smo velik broj poziva iz okoline Leskovca u vezi sa zaštitom maline i ostalog jagodastog voća od prouzrokovača truleži plodova.

Malina je tek krenula sa olistavanjem. Za nas bitna faza tek dolazi, a sa njom i zaštita od prouzrokovača sive truleži i botritisa na jagodastom voću.

Siva trulež ostvaruje zarazu u cvetanju. Plodovi koji se razvijaju iz zaraženih cvetova uglavnom u periodu sazrevanja počinju da trule. To znači da malinu od početka cvetanja do perioda pred početak berbe treba stalno držati pod zaštitom od prouzrokovača sive truleži.

Najkompletniji preparat za zaštitu maline od prouzrokovača bolesti je Signum®. Signum® je sistemični fungicid, ulazi u biljku i pruža dugotrajnu preventivnu zaštitu. Najkompletniji je fungicid, jer pored prouzrokovača sive truleži suzbija još jednog važnog parazita u malini - pegavost izdanaka. Pegavost izdanaka je posebno važno zaštititi na mladim izdancima koje ostavljamo za narednu godinu. Upravo na njima, Signum® daje jednu dodatnu zaštitu od prouzrokovača pegavosti i potencijalno smanjenog prinosa u narednoj godini.

Signum® se primenjuje u količini od 1,8 kg/ha za suzbijanje prouzrokovača bolesti - i didimele i sive truleži ili botritisa. Signum® je najbolje primeniti na samom početku cvetanja, a kasnije, zavisno od vremenskih uslova, primeniti barem još jednom, uz to da se između dve primene preparata Signum® ubaci neki drugi preparat sa drugačijim mehanizmom delovanja.

Signum® se može primeniti u malini, nakasnije do sedam dana pre berbe. Pored delovanja na prouzrokovače bolesti, botritis i pegavost izdanaka, Signum® ima odlično opšte pozitivno delovanje na samo stanje biljaka. Ovo se još zove i Ag® Celence efekat.

Signum® utiče i na bolju čvrstinu plodova, pa su samim tim plodovi tretirani fungicidom Signum® transportabilniji.

Mnogi preparati su zabranjeni za primenu u jagodastom voću za suzbijanje prouzrokovača bolesti. Jagodasto voće tretirano preparatom Signum® može da se izvozi širom sveta bez ikakvih ograničenja.

Nadamo se da će Vam saveti koje smo Vam dali biti od koristi. Vidimo se uskoro u novoj Agro Patroli!

Soja je ove godine relativno na vreme posejana, međutim nakon toga usledilo je hladno vreme pa je ona sporo i dugo nicala. Istovremeno sa njom su nikli i korovi i to širokolisni korovi poput ambrozije, štira, pepeljuge, čičaka, gorušice, tatule itd... Osim širokolisnih, pojavljuju se i uskolisni korovi.

Po pravilu ne bi trebalo koristiti herbicide u soji do pojave prve troliske. Međutim, soja sad ima razvijen prvi par stalnih listova, a pritisak korova je veliki i u takvoj situaciji moramo suzbijati korove.

Mi imamo idealno rešenje u vidu herbicida Corum®. Zbog svoje formulacije koja je razvijena specijalno za soju, Corum® je moguće primeniti i dok je soja mala.

Ambrozija je korov koji svake godine „guši” soju, onemogućava joj da raste, i svake godine je sve teže suzbiti ga.

Corum® je pravo rešenje za suzbijanje ambrozije i ostalih širokolisnih korova i možemo ga primeniti u takozvanoj „split aplikaciji”.

Prvi put 0,9 l/ha Corum® i 0,5 l/ha okvašivača Dash®. Nakon nekih desetak dana ovo treba ponoviti, kada se pojavi taj drugi talas korova. Corum® je moguće primeniti i nakon formiranja prve troliske, u punoj dozi od 1,8 l/ha uz dodatak 1 l/ha okvašivača Dash®. Na taj način ćemo suzbiti sve najznačajnije širokolisne i jednogodišnje uskolisne korove u soji.

Uz primenu herbicida Corum® možemo lakše planirati zaštitu, zato što ne gledamo kolika je soja nego samo gledamo koliki su korovi.

Corum® ne oštećuje soju, odlično suzbija korove i to je prvi preduslov za visoke i stabilne prinose kod soje.

Ako su na parceli prisutni uskolisni korovi, poput muharika i divljeg sirka, treba primeniti herbicid Focus® Ultra.

Prinos plus za profit plus, uz BASF rešenja za poljoprivredu.

Vinova loza je u fazi formiranih i vidljivih cvasti, uskoro očekujemo početak cvetanja. Po podacima koje imamo plamenjača je na većini lokaliteta ostvarila zarazu. Te je sa te strane, u narednom periodu potrebno ozbiljno pristupiti suzbijanju ove najdestruktivnije bolesti na vinovoj lozi.

S obzirom na brzi porast vinove loze neophodna je primena sistemičnih fungicida. Delan® Pro je kontaktno sistemični fungicid, zahvaljujući svojoj sistemičnosti nakon primene štiti i novoizrasli deo biljke. Pored toga pokazuje i izuzetnu otpornost na ispiranje kišom.

Delan® Pro i imunizuje biljku, pa je biljka otpornija na razvoj prouzrokovača bolesti. Sa primenom preparata Delan® Pro treba početi upravo u ovim fazama, pred početak cvetanja sa jednim do dva tretiranja, a nastaviti i kasnije od faze precvetavanja zavisno od uslova za razvoj plamenjače.

Pepelnica je već prisutna u vinogradima. Njen razvoj počinje sa olistavanjem vinove loze. Nažalost simptome je jako teško uočiti u ovim početnim fazama njenog razvoja na lišću. Simptomi se uglavnom vide kad je već kasno, odnosno na bobicama. A te bobice koje su zaražene pepelnicom uglavnom pucaju i na njima se naseljava trulež. Pepelnica vrlo brzo razvija rezistenciju na većinu fungicida koji se koriste za njeno suzbijanje.

Sercadis® je potpuno novi fungicid za suzbijanje pepelnice. Pokazuje snažno i dugotrajno delovanje zahvaljujući rezervoaru aktivne materije na površini lista. Iskustva iz prethodnih godina su pokazala da u vinogradima u kojima je korišćen Sercadis® nije bilo razvoja pepelnice.

Ključne fenofaze za zaštitu vinograda od pepelnice fungicidom Sercadis® su: na početku cvetanja u fazi 10-30cm porasta, faza u kojoj se trenutno nalazimo neposredno pred početak cvetanja i fenofaza precvetavanja kada Sercadis® pruža zaštitu i na tek formiranim bobicama.

Kombinacija fungicida Delan® Pro i Sercadis® pruža sigurnu i potpunu zaštitu od ključnih bolesti u vinovoj lozi: plamenjače, pepelnice ali i dodatno od crne truleži ili Guignardie.

Dobro došli u još jednu Agro Patrolu! Tema ovog videa je zaštita soje od korova.

Na parcelama poljoprivrednog dobra AD Maglić proverili smo aktuelnu situaciju na njivama, kako bismo dali adekvatnu preporuku za zaštitu soje od korova.

Ključan momenat u pravilnom suzbijanju korova u soji jeste pravovremeno reagovanje sa herbicidima u soji.

Soja je osetljiva biljka i nju je lako oštetiti, pogotovo sa agresivnim kombinacijama herbicida.

Dok je korov sitan, možemo primeniti adekvatnu herbicidnu aktivnost. Zbog toga, primenite Corum® dok je korov mali, kako bi Vam njiva bila potpuno čista.

Corum® možete primeniti odjednom - ukoliko imate ujednačeno nicanje korova, tada ćete ga primeniti jednokratno, u punoj količini primene, od 1,8 L/ha, uz obavezan dodatak okvašivača Dash®.

Međutim, svi poljoprivredni proizvođači znaju, da imamo nicanje korova iz više talasa. Tada je svakako preporučljivo da se primeni “split aplikacija” herbicida Corum®. To znači da ćemo primeniti Corum® iz dva puta - prvi put u momentu kada je soja mala, kada su i korovi mali. Tada primenjujemo prvu polovinu herbicida Corum® - 1 L Corum® + 0.5 L okvašivača Dash® i uklonimo prvi deo populacije korova koji nam se nalazi na parcalama. Drugi deo populacije korova koji nam niče naknadno, za 10-15 dana, ćemo ukloniti sa drugom polovinom herbicida Corum®, odnosno ponavljamo primenu 1 L Corum® + 0.5 L okvašivača Dash® i na taj način smo poklopili celokupnu populaciju korova u našem usevu soje.

Corum® je izuzetno snažan i oštar prema korovima, a nežan prema soji. Kombinacija dve aktivne materije sa različitim mehanizmima delovanja je pravi način za suzbijanje rezistentnih korova koji nam sve više prave probleme. S obzirom na to da imamo dva različita mehanizma delovanja u preparatu Corum®, to je zaista pravi izbor za Vaše parcele.

BASF Agro Patrola, obrađuje aktuelne teme i daje savete iz oblasti zaštite vaših useva.

U prvoj epizodi, sa BASF savetnikom Goranom Puharem, rešavamo ključna pitanja sa kojima se susrećemo na početku sezone - Kako protiv korova i bolesti u pšenici?

Pratite nas u emisiji "Bolja Zemlja" na HAPPY TV.

Kako jabuka završava sa cvetanjem, nama sve češće dolaze pitanja kako zaštititi jabuku i nakon završenog cvetanja, odnosno da li Sercadis® može da se primeni i po završenom cvetanju.

BASF savetnik, Ljubiša Milenković, u videu govori o pepelnici, čađavoj krastavosti i alternarijskoj pegavosti, sve češćem prouzrokovaču bolesti jabuke.

Kao efikasno rešenje predlaže preparat Sercadis®. Njegova jedinstvena osobina u odnosu na druge preparate iste namene jeste što po dospevanju na biljku vrlo brzo pronalazi put do prouzrokovača bolesti i praktično ga suzbija u jako ranim fazama.

Pored toga, Sercadis® na površini lista formira kristalne strukture koje služe kao rezervoari aktivne materije i oslobađaju tu aktivnu materiju u dužem vremenskom periodu, pa je samo delovanje preparata mnogo duže u preventivi.

Sercadis treba kombinovati uvek sa kontaktnim fungicidima kao što su Polyram®, Delan® Pro ili Delan® 700 WG.

Iz svega navedenog, zaključujemo da je velik značaj primene Sercadis® ne samo pred cvetanje, već i nakon završenog cvetanja.

Najčešća pitanja od strane proizvođača u proteklom periodu bila su vezana za pojavu korova u pšenici i ječmu i za oštećenja nastala golomrazicom.

Pšenica je u proteklom periodu pretrpela stres od golomrazice.

Na samoj pšenici se i dalje vide oštećenja na listovima, međutim čvor, bokorenje i korenov sistem su kompletno zdravi, i ona se uspešno oporavlja.

Na terenu su uočeni širokolisni korovi gorušica, prilepača, palamida...

Međutim, iz godine u godinu, zahvaljujući promeni klime, odnosno sve blažim zimama, imamo veću zastupljenost efemernih korova, kao što su veronika, kopriva i mišjakinja.

Ovi korovi znaju zbog svog niskog habitusa da budu i te kako konkurencija gajenom usevu, i zato ih trebamo adekvatno tretirati.

Na parceli je uočen usev koji je pretrpeo određeni stres i korove koje trebamo da suzbijemo. Potreban nam je preparat koji je sa jedne strane izuzetno blag, odnosno selektivan prema gajenom usevu, a sa druge, jako efikasan u suzbijanju širokolisnih korova.

Ono što može da odgovori ovim izazovima jeste herbicid Biathlon®.

Biathlon® se primenjuje u količini od 50 g/ha, uz 1/2 l okvašivača Dash®.

Što se tiče vremena primene, ono je jako fleksibilno, i kreće se od 3. lista pšenice do potpuno razvijenog lista zastavičara.

Biathlon® predstavlja kompletno rešenje za vaš usev pšenice kada su u pitanju širokolisni korovi.

Radi se o herbicidu koji je izuzetno selektivan prema gajenom usevu, suzbija širok spektar korova, suzbija i korove koje drugi herbicidi ne mogu.

Izuzetno je kompatibilan u tank miksu sa fungicidima i regulatorima rasta.

S obzirom na vremenske uslove i trenutno stanje pšenice, i bolesti kreću ranije i to bolesti lista: pepelnica, septorioza i rđa.

Preporuka je da se uz herbicid Biathlon® koristi već dobro poznati i provereni fungicid Duett®Ultra u dozi od 0.6 l/ha.

Proveren i pouzdan fungicid, i dalje po najboljoj ceni.

Nadam se da smo pomogli savetima u borbi protiv korova i bolesti.

Pratite našu Agro patrolu ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima iz sveta poljoprivrede, a takođe za više informacija možete nas zapratiti na našoj zvaničnoj web stranici i na socijalnim mrežama.

Vidimo se u sledećoj Agro patroli! Prinos plus za profit plus, uz BASF rešenja za poljoprivredu.

BASF We create chemistry

Dobar dan i dobro došli u još jednu Agropatrolu.

Danas se bavimo zaštitom pšenice i idemo na proizvodne parcele Novi Agro iz Zmajeva. Idemo na parcele da vidimo kakva je trenutna situacija, na osnovu čega ćemo i dati preporuku sa čime će se raditi pšenica.

Kada dođemo na parcelu suština je da njivu pregledamo što detaljnije kako nam se ne bi potkrala neka nepoželjna situacija na samoj parceli.

Na ovoj parceli, kao što možemo da vidimo, imamo velik problem sa korovima, i to ovim ranoprolećnim korovima koji imaju kratku vegetaciju al za taj kratak period naprave velike štete.

Rastu u gustom sklopu i na taj način guše našu pšenicu. Imamo centralno stablo koje može da se probije kroz taj gusti sklop, međutim ova sekundarna stabla iliti bokori ostanu zagušeni i tu u suštini gubimo prinos plus.

Imamo rešenje za sve širokolisne korove u pšenicama u vidu primene herbicida Biathlona® 4D. Ovde se ne završava priča o zaštiti pšenice u prvom tretmanu. Obzirom da imamo visoku relativnu vlažnost vazduha imamo idealne uslove za razvoj bolesti u pšenicama. Zbog toga moramo da obratimo pažnju na koji ćemo način prići ovom problemu. Rešenje je u primeni preparata Priaxor®. Postoji više razloga zbog čega će fungicidni tretman sa Priaxorom® biti siguran.

Kada kažemo Priaxor® znamo da će Priaxor® delovati i na nižim temperaturama.

Kada kažemo Priaxor® znamo da će Priaxor® delovati na sve lisne bolesti, kako pšenice tako i ječma.

Kada kažemo Priaxor® znamo da Priaxor® ima jedinstven način kretanja u samoj biljci bez ikakvog ograničenja.

Kada kažemo Priaxor® znamo da Priaxor® ima vrhunsku formulaciju koja mu omogućava da se adekvatno zalepi i razlije po istretiranoj površini.

Kada kažemo Priaxor® znamo da pored svih ovih sjajnih fungicidnih karakteristika imamo još jednu dodatu vrednost, vrednost u vidu da će Priaxor® delovati snažno i na fiziološke procese u samoj biljci.

Ovo je pet razloga zbog čega je Priaxor® odlično rešenje za zaštitu pšenice od bolesti.

Svaki uložen dinar u Priaxor® uložili smo u sigurniju i profitabilniju proizvodnju pšenice.

Bila je ovo još jedna Agropatrola. Za više informacija možete nas pratiti na našem web sajtu i naravno društvenim mrežama.

Do sledećeg puta ostanite zdravi.

Prinos plus za profit plus, uz BASF rešenja za poljoprivredu.

BASF We create chemistry

Pšenica se trenutno nalazi u fazi trećeg kolenca. Ono što je ključno u narednim danima je da ispratimo formiranje listova koji imaju najveći uticaj na prinos.

Nalivanje zrna, odnosno prinos, najviše zavise od dobre zaštite lista zastavičara i dva lista ispod njih.

Na pšenici već uočavamo ekonomski najznačajnije bolesti: septoriju, rđu i pepelnicu.

Mnogobrojna iskustva iz prakse su pokazala da u ovim situacijama moramo koristiti isključivo proverena rešenja.

Priaxor® će i ove godine obezbediti vrhunsku zaštitu i maksimalne prinose.

Priaxor® obezbeđuje dugotrajnu, fleksibilnu i efikasnu zaštitu pšenice i ječma. Bilo da se primenjuje u fazi intenzivnog rasta ili u fazi lista zastavičara.

Jedinstvena osobina Priaxora® je da štiti novi porast, odnosno list koji u vreme tretmana još nije izašao.

Ova osobina je jako bitna za sve proizvođače koji koriste Priaxor® pre pojave lista zastavičara.

Fungicid Priaxor® deluje i na nižim temperaturama koje su česte u ovom periodu. Priaxor® je odlično rešenje za suzbijanje ramularijske i mrežaste pegavosti u ječmu.

Primenom Priaxora® najvažniji listovi za prinos su perfektno zaštićeni. Biljke dobijaju intenzivno zelenu boju, a period nalivanja zrna je duži.

Jednostavno Priaxor® je investicija koja se isplati!

U godini kao što je ova, gde je soja već pod stresom usled dugog nicanja i hladnog perioda, ne trebamo je dodatno stresirati. Jedini preparat na tržištu koji će uspeti da reši sve prisutne korove, a neće ni malo naškoditi soji je Corum®.

Korisno je napomenuti da Corum® pored delovanja na širokolisne korove, dobro deluje i na jednogodišnje uskolisne korove, kao što su divlji sirak iz semena i muharike.

Zlatno pravilo u zaštiti soje je da pratimo uzrast korova, a ne soje!

Dakle, kada imamo korove u fazi kotiledona, prvog eventualno drugog para listova, tada primenjujemo prvu polovinu preparata Corum® 1 l/ha uz dodatak 0,5 l/ha okvašivača Dash®.

Nakon 10 do 14 dana, kada nikne novi talas korova, pratimo njegov uzrast i kada je u fazi za tretiranje, tada tretiramo sa drugom polovinom doze preparata Corum® 1l/ha uz dodatak 0,5 l/ha okvašivača Dash®.

Iskustva su pokazala da ovakav koncept zaštite obezbeđuje soji razvoj bez konkurencije kroz najosetljivije faze, a samim tim obezbeđujemo sigurnu i uspešnu žetvu.

Prinos plus za profit plus, uz BASF rešenja za poljoprivredu

Top