Poljoprivredna rešenja
Poljoprivreda

Kontakt

Soja

Zrno soje verovatno ima najstabilniju (a i najrentabilniju cenu) u odnosu na ostale proizvode ratarske proizvodnje, gledajući višegodišnje proseke. Soja se u Srbiji gaji na više od 200.000 ha i prema površinama nalazimo se među vodećim proizvođačima soje u Evropi.

Kao usev, soja je prilično „probirljiva“ u izboru lokaliteta za gajenje. Najuspešnija proizvodnja soje odvija se pored vodotokova velikh reka (Dunav, Tisa, Sava, Begej, Tamiš…) - tu je proizvodnja stabilna, bez velikih oscilacija. U letnjim mesecima (jun, jul i avgust) javlja se česta rosa na biljkama što soji znači – život! Soja, kao samooplodna biljka u periodu cvetanja zahteva povećanu relativnu vlažnost vazduha, te joj česta pojava rose pogoduje da polenova zrna brže i sigurnije proklijaju na tučku cveta. Sve to ima za rezultat više oplođenih cvetova – više mahuna i više zrna u mahuni. A ovo je, naravno, u direktnoj vezi sa prinosom soje.

Ključni deo agrotehnike leži u uspešnom suzbijanju korova. U početnim faza razvoja soja ne može da savlada konkurenciju korova bez pomoći herbicida. Zahvaljujući svojim dobro poznatim herbicidima - Corum®, Focus® Ultra i Frontier® Super kompanija BASF je lider u zaštiti soje.

Zaštita soje

Zaštita soje

Za pravilnu zaštitu soje potrebno je znanje, veština i umeće. Poslušajte naše savete!

Saznajte više
Top