Poljoprivredna rešenja
Poljoprivreda

Kontakt

Uljana repica

Uljana repica je član porodice Brassicaceae i poznata je po brojnim primenama u ishrani životinja, jestivim uljima i biogorivima.

Poslednjih godina, u Srbiji je došlo do naglog porasta površina pod uljanom repicom. Na to je uticalo nekoliko faktora: relativno atraktivna cena, rano skidanje useva kao i klimatske promene koje limitiraju gajenje tradicionalnih kultura.

U našim uslovima uljana repica se gaji kao ozimi usev ali to ne znači da se prema njoj treba odnositi kao prema ozimim strninama. Za razliku od ozimih strnina, koje dobro podnose redukovanu obradu (tanjirače) kod uljane repice to nije slučaj. Zahteva produbljenu osnovnu obradu odmah nakon skidanja strnina a potom odličnu predsetvenu pripremu. To je osnovni preduslov da uljana repica formira moćan korenov sistem koji osigurava potencijal za visoke prinose. Kvalitetna predsetvena prirpema vrlo je važna zbog sitnog semena koje se seje plitko, kako bi se nicanje olakšalo. Takođe, predsetvena priprema bez žetvenih ostataka je od ključnog značaja za primenu zemljišnih herbicida.

Samo puna tehologija daje osnov za uspeh u proizvodnji i postizanje visokih prinosa.

Rešenja za kontrolu korova

Rano uklanjanje korova spašava useve. Korovi se bore sa usevima za vodu i hranu i iznad i ispod zemlje. Korovi smanjuju broj biljaka i potencijal prinosa uljane repice.

Upravljanje rastom

Zašto je važno upravljati rastom uljane repice? Uljana repica je poznata kao notorno prevrtljiva biljka, koja ponekad veoma dramatično reaguje na spoljne uslove. Poleganje je uporan problem za uljanu repicu. Iako često ostaje neopaženo do žetve, poleganje može biti odgovorno za gubitak profita za uzgajivače, što znači da je od vitalnog značaja donositi dobre odluke u upravljanju usevima kako bi usevi dostigli svoj pun potencijal. Upotreba fungicida na bazi metkonazola može značajno uticati na razvoj useva, kao količina i vreme đubrenja.

Poleganje

Poleganje uljane repice je uporan problem definisan kao trajno pomeranje biljke iz vertikalnog položaja. Ne samo da utiče na upravljenje usevima, otežava žetvu koja tad oduzima mnogo vremena, poleganje takođe utiče i na primanje svetlosti te je generalno štetno za biljku. Poleganje sabijaju krošnje, što dovodi do smanjenja ukupne fotosinteze, pri čemu u isto vreme gornji delovi biljke primaju previše svetla, dok niži primaju premalo svetlosti. Posledice poleganja se najčešće ne vide sve to žetve.

Kompanija BASF je evropski lider u zaštiti uljane repice, kako konvencinalne tako i Clearfield®.

BASF predstavlja programe zaštite obe tehnologije proizvodnje uljane repice:

Proizvodi za zaštitu uljane repice

Focus® Ultra

Focus® Ultra

Ultra zaštita od samonikle pšenice

Saznajte više
Pictor®

Pictor®

Premium fungicid za uljanu repicu i suncokret

Saznajte više
Caramba®

Caramba®

Suzbijanje bolesti i regulacija porasta uljane repice

Saznajte više
Cleranda®

Cleranda®

Selektivni, sistemični (translokacioni) herbicid

Saznajte više
Butisan® 400 SC

Butisan® 400 SC

Najkorišćeniji zemljišni herbicid u Evropi

Saznajte više
InVigor®

InVigor®

Za visoke prinose konvencionalne uljane repice

Saznajte više
Seme uljane repice

Seme uljane repice

InVigor® - nova genetika za visoke prinose konvencionalne uljane repice

Saznajte više
Specijalna ponuda 2019.

Specijalna ponuda 2019.

Posebna ponuda za proizvođače uljane repice. Niže cene i promotivne akcije!

Saznajte više
Kompletno rešenje za profesionalce

Kompletno rešenje za profesionalce

Sve važne informacije o uljanoj repici na jednom mestu.

Preuzmite brošuru
Top