Home
Poljoprivreda

Zaštita suncokreta

Pored standardne Clearfield® tehnologije zaštite suncokreta, od skoro je na sceni i nova, unapređena Clearfield® Plus tehnologija, koja se primenjuje u Clearfield® Plus hibridima suncokreta.

Pogledajte oba programa zaštite.

Kako zaštiti suncokret?

Pored suzbijanja korova sve značajniju ulogu ima i suzbijanje bolesti u usevu suncokreta. Najznačajnije bolesti suncokreta su:

  • bela trulež (Sclerotinia sclerotiorum)
  • crna pegavost (Phoma macdonaldii)
  • siva pegavost (Phomopsis helianthi)
  • mrka pegavost (Alternaria helianthi)
Ovi paraziti najveće štete prave u kišnim godinama kada ni selekcijom stvorena otpornost nije dovoljna za zaštitu suncokreta od propadanja.

Primenom fungicida Pictor® u količini 0,5 l/ha ili Retengo® u količini 0,8 l/ha omogućava se efikasna kontrola bolesti i poznati Agcelence® efekat.

Agcelence® efekat znači da vaše biljke imaju više energije za proizvodnju većeg prinosa. U kratkim razdobljima blagog stresa kao što je suša, Agcelence® efekt deluje na način da usporava prerano sazrevanje. Rezultat toga je veći prinos.

Primenom preparata Pictor® ili Retengo® u adekvatnoj fazi, u vremenu formiranja butona i/ili u cvetanju, sprečava se širenje gore navedenih bolesti i time dobijaju i do 800 kg/ha veći prinosi nego na netretiranom delu parcele.

Top