Home
Poljoprivreda

Malina [Rubus idaeus]

Proizvodnja malina se sve više širi. Srbija je prepoznatljiva pre svega po sortama koje se nude tržištu u smrznutom stanju ali u novije vreme i po sortimentu pogodnom za svežu upotrebu.

Poslednjih godina jagodasto (bobičavo) voće doživljava dodatnu ekspanziju i potrošnja raste. Posebno mesto zauzima malina. O značaju proizvodnje maline kod nas najbolje govori podatak da je Srbija drugi proizvođač maline u svetu, odmah iza Poljske, dalje slede Meksiko, Čile, SAD itd.u pojedinim godinama izvoz dostiže i preko 100000 tona smrznute i sveže maline.

U Srbiji se malina gaji pre svega u planinskim područjima koja su i prirodna staništa ovog voća, ovo je i jedan od razloga zašto je kvalitet naše maline toliko cenjen. Drugi deo odgovora leži u tehnologiji kojom su proizvođači odlično ovladali. Naravno, značajan deo tehnologije čini zaštita ovog osetljivog voća.

Kada kompanija u svom portfoliu poseduje proizvod koji istovremeno suzbija dve najvažnije bolesti maline, sivu trulež plodova i mrku pegavost izdanaka ili vodeći herbicid za suzbijanje korova u malini, sigurno ima razloga za zadovoljstvo. Zato i jesmo ponosni, jer znamo da makar deo uspeha u izvozu kvalitetnih plodova pripada i našim vrhunskim proizvodima kakvi su Signum® i Stomp® Aqua.

Top