Ozima pšenica [Soft Wheat (Winter)]

BASF profesionalna zaštita žita Proizvodnja „suvog zlata“ je vrlo komplikovana.

Izložena je velikom broju štetnih uticaja korova, insekata i gljivičnih oboljenja. Tretmane u pšenici najčešće treba izvoditi do faze busanja. Najveći problem u žitima predstavljaju širokolisni korovi dok su najznačajnije bolesti: fuzarioze, pepelnica, rđa, pegavost lista i klasa.

Preporučljiva su dva tretmana. Ranijim tretmanima omogućuje se uspešna zaštita donjih listova čija je zaštita inače najteža. Kasnijim tretmanima se postiže zaštita lista zastavičara i klasa koji su nosioci prinosa.

Ozima pšenica jedna je od dve glavnih vrsta pšenice. Najčešće se seje u jesen.

Zaštita od bolesti ozime pšenice izravno utiče na količinu i kvalitetu prinosa.

U stručnoj literaturi tretmani koji se provode u određenim fazama rasta pšenice određeni su kako sledi:

T1 - 40 % OSIGURANJA PRINOSA

Popularni „prvi tretman“ obično se izvodi od kraja busanja, preko vlatanja pa do prve pojave lista zastavičara. U praksi se izvodi zajedno s herbicidom. Ovaj je tretman s razlogom kod nas već postao standard jer osigurava do 40 % prinosa. Bolesti koje suzbijamo su pegavost lista (septorija), lisna (smeđa) hrđa i pepelnica.

T2 - 40 % OSIGURANJA PRINOSA

Izvodi se od pojave lista zastavičara do klasanja, a pre početka cvatnje. Zaštita od rđe, pegavosti lista i klasa. Po važnosti jednak prvom tretmanu, jer uspešno zaštićen list zastavičar osigurava 40 % prinosa.

T3 20 % OSIGURANJA PRINOSA

Izvodi se isključivo u fazi cvetanja kako bi se zaštitili od paleži i pegavosti klasa. Palež klasa (Fusarium spp.) može se pojaviti ako 5 dana pre cvetanja bude oborina. Ako dođe do takvih uslova, bolest može biti opasna, ali ako kiša ne padne, neće biti štete od paleži klasa. Stoga se smatra da ovaj tretman štiti 20 % prinosa.

Prskanje fungicidom u fazi lista zastavičara najvažniji je sezonski tretman. Ono daje najveće koristi i najvažnije je da se obavi pravilno.

Uzgajivači pšenice zahtevaju dugotrajan kvalitet i visoke prinose. Postoje, međutim, brojne poteškoće s kojima se poljoprivrednici suočavaju pri uzgoju ozime pšenice. Uz različite bolesti, vremenski uslovi mogu biti ekstremni, kao suša ili ekstremna vrućina. BASF-ovi fungicidi osmišljeni su tako da omoguće fleksibilnost u vreme prskanja, vremensku nezavisnost i pružanje zaštite širokog spektra.

Kako zaštiti pšenicu?

Praksa je potvrdila da se kod nas pšenica prska dva puta godišnje.

Prvo prskanje obavlja se početkom proleća (do faze drugog kolenca) kada su najopasnije bolesti koje prete pšenici: pepelnica, rđa i lisna pegavost koje se javljaju gotovo istovremeno.

Drugo prskanje vrši se u početku cvetanja. Tada želimo da sprečimo gljivično oboljenje- fuzariozu klasa, koja može da odnese i preko 20% prinosa.

Zaštita semena

Systiva® pruža dug period zaštite od bolesti zahvaljujući najnovijem efikasnom SDHI fungicidu - Xemium®

  • jedini fungicid za tretiranje semena koji štiti list
  • jesenja i rano prolećna zaštita od najvažnijih bolesti lista (septorije, rđa, mrežasta pegavost, pepelnica..)
  • dodatna zaštita od bolesti semena
  • jača imunitet i kondiciju biljke: bolji razvoj korenov sistema, intezivnije bokorenje, lakše prezimljavanje i prilagođavanje stresnim uslovima

Brošura Ratarstvo 2022

Pročitajte više o zaštiti žitarica

Preuzmite brošuru
REVYCARE®

REVYCARE®

Snagom dve jedinstvene aktivne materije, Revysol® i Piraklostrobin, različitog mehanizma delovanja, REVYCARE® osigurava nenadmašnu kontrolu i prevazilazi sve bolesti pšenice i ječma lakše nego ikada.

Priaxor®

Priaxor®

Izuzetna efikasnost u suzbijanju lisnih pegavosti, rđa i pepelnice u pšenici zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji SDHI i strobilurina

Biathlon® 4D

Biathlon® 4D

Biathlon® 4D je herbicid za zaštitu svih žitarica. Suzbija korove koje drugi herbicidi ne mogu i ima najfleksibilnije vreme primene.

Top