Home
Poljoprivreda

Lisna rđa (pšenica, tritikale) [Puccinia recondita]

Rasprostranjenost / širenje

Obavezni parazit koji prezimljuje kao micelijum na otpalim i zimskim žitaricama. Spore se šire vetrom. Izazivaču je potrebno blago jesenje ili zimsko vreme, toplo proleće i visok stepen đubrenja azotom. Epidemiološko širenje se često odvija tek posle obrazovanja klasova.

Lisna rđa takođe prolazi celokupni razvojni ciklus sa osnovnim fazama i zamenom domaćina preko očobajke, ali nema značaja u srednjeevropskim agronomskim uslovima. Kod tritikale može dostići štetne razmere zaraze.

Stanište

Letnja i zimska pšenica, tritikale

Dijagnoza

Od izbijanja na gornjoj strani lista nastaju rđastocrvene, ovalne, nepravilno raspoređene bubuljice (legla uredospora). Ređe se javljaju na donjoj strani lista, režnjevima lista i klasju. Bubuljice su često okružene svetlom kružnicom („zelena ostrva”). Kratko pre cvetanja crno-smeđe bubuljice nalaze se na donjoj strani lista (legla teleutospora). Lisna rđa se u određenim okolnostima može pomešati sa žutom rđom, koja se javlja u sličnim bojama. Jasna karakteristika koja omogućava razlikovanje jeste trakasta raspoređenost bubuljica kod žute rđe.

Suzbijanje

Preventivne agronomske mere:

• Prekidanje „Zelenog mosta” blagovremenim uništenjem otpalih žitarica,

• Uzgajanje manje podložnih sorti kao i sorti koje rano zru,

• Ne prerano sejanje zimske pšenice,

• Uravnoteženo korišćenje azotnih đubriva (izbegavati suviše visok nivo azota).

Mere fungicidom:

• Primeniti fungicide sa izraženim trajnim dejstvom pri identifikaciji prvih infekcija.

Top