Home
Poljoprivreda

Fendona® 6 SC

Kontaktni insekticid sa brzim efektom obaranja („knock down“)

Sadrži aktivnu supstancu alfa-cipermetrin, koja se lako rastvara u masti i time osigurava odlicnu apsorpciju. Na insekte deluje kontaktno i digestivno. Nesistemik. Remeti protok Na+ jona kroz nervnu membranu. Ovo dovodi do nekontrolisane aktivnosti centralnog nervnog sistema i smrti insekta.

Aktivna supstanca

 • Fendona® 6 SC je kontaktni insekticid sa širokim spektrom delovanja protiv velikog broja raznih štetocina i napasti u domacinstvu, objektima javnog zdravlja, industrijskim i javnim objektima. Sadrži 60 g/l alfa-cipermetrina u obliku izuzetno finih kristalnih cestica. Sastojci suspenzije i disperzije u formulaciji omogucuju homogenu distribuciju i obezbedjuju brzo i potpuno mešanje proizvoda u tecnosti za prskanje.

 • Fendona® 6 SC ima efekat obaranja, plus oko 12 nedelja rezidualnog delovanja. Insekt je senzibilisan posle 5 minuta, vitalnost mu se smanjuje najkasnije posle 30 minuta, a smrt sledi u roku od 24 sata. U isto vreme, Fendona® 6 SC je vrlo malo toksicna za ljude i toplokrvne sisare. To je zato što se brzo i potpuno razgra?uje posle unošenja u organizam i izbacuje se u roku od nekoliko dana putem urina ili fekalija (akutna oralna LD50 za pacove > 5 000 mg/kg). Zbog ovoga je Fendona® 6 SC pogodna za upotrebu protiv štetocina u privatnim domacinstvima kao i u javnim objektima, kao što su bolnice, škole, restorani ili menze i u prehrambenoj industriji, gde kontrola štetocina i napasti izaziva znacajne probleme.

Karakteristike

 • Fendona® 6 SC je ekonomican prilikom upotrebe, ali u isto vreme poseduje superiornu efikasnost u poređenju sa konvencionalnim proizvodima. Ovo je zbog: -
- moćnog i pouzdanog insekticidnog efekta aktivne supstance koja deluje i na vrste koje se teže kontroli{u, kao što su krevetne stenice ili uholaže;

- stabilnosti aktivne supstance koja prskanjem stvara sloj koji dovoljno dugo deluje, ali pri tom ne stvara probleme s neželjenom akumulacijom;

- specijalne formulacije koja kao koncentrat za suspenziju sprečava da porozne podloge apsorbuju aktivnu supstancu i da na taj način ona postane neaktivna.

Fendona® 6 SC

sve prednosti na prvi pogled

 • Efikasan pri niskim koncentracijama na svim površinama.

 • Dugotrajno delovanje, plus 12 nedelja rezidualnog delovanja.

 • Niska toksicnost za ljude i toplokrvne sisare.

 • Bez mirisa (proizvod na bazi vode).

 • Ne pravi mrlje i ne izaziva koroziju.

 • Lako se dozira i lako se primenjuje.

 • Testiran i odobren u skladu sa direktivom EU o biocidima

Profil proizvoda Fendona® 6 SC

IndikacijeNajezda insekata
Aktivna supstanca60 g/l alfa-cipermetrin
Doza25 ml Fendona® 6 SC u 5 l vode na 100 m2, ili dupla doza u slučajevima teške najezde ili zaprljanih površina
Mehanizam delovanjaNa insekte deluje kontaktno i digestivno. Nesistemik. Remeti protok Na+ jona kroz nervnu membranu. Ovo dovodi do nekontrolisane aktivnosti centralnog nervnog sistema i smrti insekta.
Produženo delovanjeEfekat obaranja, plus 12 nedelja rezidualnog delovanja
Oblasti primeneU i oko životnog prostora i u javnim objektima

Primena

 • Leteci insekti: U svrhu suzbijanja tretiraju se površine na kojima se rado zadržavaju muve, komarci i skladišne štetocine.

 • Bubašvabe: Smeđe bubašvabe, obične bubašvabe, američke (crne) bubašvabe, kao i druge štetocine u higijeni, naročito krpelji goluba, štetocine materijalnih dobara, kao što su uholaže. Ovde se naročito tretiraju podnožne letvice i oplate na šporetima, frižiderima i ostalim predmetima u prostoriji. Ovi insekti žive skriveni u pukotinama i rupama. Pristup takvim mestima može se spreciti primenom proizvoda u trakama širokim 10 cm.

 • Crni mravi:Tretirati putanje i površine oko mravljih gnezda. Uz tretiranje se dodatno mogu postaviti i insekticidne barijere kako bi se sprečio ulaz mrava u kuću. Ako se gnezda ne pronađu, onda postupak suzbijanja treba podržati upotrebom specifičnih mamaca.

 • Krevetne stenice: Tretiranje okvira kreveta, nameštaja i zidova u blizini kreveta. Naročito treba tretirati rupe i pukotine. Posteljina se ne sme prskati!

 • Buve, Krpelji:Tretiranje zahvaćenih površina, kao što su podovi i tepisi, tapacirani nameštaj, kao i oko mesta na kojima spavaju zaraženi kucni ljubimci.

Postupak primene treba ponoviti po potrebi. Isporučuje se u bočicama od 500 ml. Menzura omogućuje sigurno i jednostavno doziranje.

.

Doziranje:

 • Razređuje u vodi pre upotrebe. Može se primenjivati pomoću svih uobičajenih uređaja za prskanje. Potrebna količina vode se ulije u uređaj i doda izmerena kolicina. Prskalicu potom treba dobro protresti. Uređaj za prskanje nakon upotrebe treba očistiti vodom. Na površine koje treba tretirati, nanosi se fini sloj spreja. Preporučuje se dvostruka količina kada se radi o zaprljanim ili poroznim površinama ili površinama koje mnogo apsorbuju.

Top