Poljoprivredna rešenja

Poljoprivreda

Kontakt

Pictor® - verujte fungicidu za zaštitu suncokreta sa proverenim rezultatima

Uzgajanje suncokreta je kompleksan posao. Iz sezone u sezonu poljoprivrednici se susreću sa problemom gljivičnih zaraza. Već više od 80 godina BASF sarađuje sa proizvođačima uljarica i industrijskim partnerima.

To znači da smo eksperti u suočavanju sa ovim problemom, kao i da imamo u ponudi bogat portfolio proizvoda poput fungicida Pictor® koji nudi trenutnu i dugoročnu zaštitu. Poljoprivrednici su na korak bliže uspešnom očuvanju svojih dragocenih resursa.

Pictor® - zaštita suncokreta

Pictor® je fungicid razvijen specijalno za tretiranje uljane repice i suncokreta. Suncokret u toku celog perioda vegetacije napada značajan broj različitih bolesti koje utiču na prinos. Kako bi se ostvario prinos u punom potencijalu Pictor® treba primenjivati u zaštiti protiv bele truleži, crne i sive pegavosti. Zahvaljujući benefitima AgCelence® efekta, čak i u godinama u kojima napad bolesti nije jak, Pictor® pomaže u ostvarenju boljih prinosia.

Iskustvo poljoprivrednika sa fungicidom Pictor® u suncokretu

Poljopreivrednici u celoj Evropi veruju ličnom iskustvu i iskustvu njihovih kolega iz drugih zemalja.

Bolesti suncokreta

Pictor® omogućava zaštitu protiv svih značajnih bolesti suncokreta tokom sezone.

Bela trulež (Sclerotinia sclerotiorum)

Bela trulež je je široko rasprostranjen patogen u celoj Evropi. Postoje tri glavna perioda infekcije belom truleži. Prvi je na početku sezone, neposredno nakon nicanja suncokreta. Ukoliko je zemljište dovoljno vlažno, sklerocije u zemljištu klijaju, micelija raste prema mladoj biljci i inficira koren. Tipičan simptom je bela i šuplja stabljika biljke ispunjena skeloricjama.

Drugi period infekcije je u toku rasta stabljike suncokreta, kada se infekcija odvija putem spora raznošenih vetrom. Simptomi su vidljivi na gornjim delovima stabljike - stabljika se lako lomi zato što je unutrašnost uništena i u njoj se može pronaći crna, bezoblična sklerocija.

Treći period infekcije je u toku cvetanja, kada je inficirana glava suncokreta. Prvo što se može uočiti na zadnjoj strani cveta su tamne lezije natopljene vodom. U kasnijoj fazi zaraze, može se primetiti i micelija ispod semena (na slici).

U zavisnosti od inteziteta zaraze, gubici prinosa mogu biti ozbiljni, čak do 60%. Najbolja zaštita protiv bele truleži se postiže duplim tretmanom. Prvi tretman je potrebno uraditi u periodu od početka do sredine razvoja stabljike, a nakon toga sledi tretman cveta.

Crna pegavost (Phoma macdonaldii )

Crna pegavost je oboljenje prisutno na svim većim površinama na kojima se uzgaja suncokret. Infekcija se odvija putem spora koje se raznose vetrom, a topli i vlažni vremenski uslovi pogoduju širenju zaraze.

Gljivice prvo prodiru u listove i rastu kroz njih do stabljike. Na stabljikama se nakon cvetanja mogu videti tipične tamno braon ili crne lezije. U zavisnosti od ozbiljnosti infekcije veliki delovi stabljike mogu biti prekriveni lezijama. Ozbiljni napad crne pegavosti može da prouzrokuje gubitak prinosa od 25%. Bolest se kontroliše 1 tretmanom u fazi butonizacije.

Siva pegavost (Phomopsis helianth)

Siva pegavost je prisutna na svim površinama na kojima se gaji suncokret. Bolest se može zapaziti već i na samom početku sezone, ali se uglavnom javlja posle cvetanja - visoke temperature i vlaga pogoduju zarazi.

Infekcija se prvo javlja na listovima. Tipične tamne lezije (na slici) šire se kroz lisne nerve prema stabljici. Na kraju, gljiva prodire u stabljiku što se vidi kao braon lezija na mestu spajanja lista i stabljike.

Inficirane stabljike se lako lome, a jaka infekcija biljaka stvara visok rizik od poleganja nakon snažnih vetrova. Ukoliko je infekcija jaka, prosecni gubici prinosa su oko 30%. Za efikasnu kontrolu preporučuje se 1 tretman u fazi butonizacije.

Mrka pegavost (Alternaria helianthi)

Mrka pegavost je je široko rasprostranjen patogen koji je najopasniji u toplim i vlažnim godinama. Infekcija može nastati u toku cele sezone, ali je najčešća nakon cvetanja. Prvi simptomi vidljivi su na lišću i stabljikama ubrzo nakon infekcije.

Nekroza izazvana Alternariom je tamno braon, gotovo crne boje, nepravilnog oblika. Tokom vremena pojedinačne pege se spajaju, tako da uništavaju veliki deo lista. Na stabljikama nekroza nije prisutna samo oko lisne peteljke već je nasumično raspoređena (na slici). Jaki napadi bolesti mogu da dovedu do gubitka prinosa od 30%. Zbog kasnijeg nastanka bolesti, preporučuje se tretman u cvetanju.

Top